Przetwory domowe


Opisuję to, co sam robiłem. Wyjaśniam każdą czynność - po co ona jest. Stosuję przepisy proste i szybkie, oczyszczone przeze mnie z popularnych w necie (i nie tylko) pracochłonnych czynności metafizycznych.

Kiszenie

Przepisy są dostosowane do warunków miejskich, w których trudno (szczególnie w lecie) osiągnąć temperaturę pomiędzy pokojową, a lodówkową. Przetwory robię od kilku lat, prawie zawsze mi wychodzą. Kiedyś szukałem przepisów po innych website i zadziwiła mnie ilość bzdur, które są wypisywane. Szczególnie częste jest dodawanie czynności magicznych (np. najpierw starannie wyszoruj buraki, później obierz je ze skóry), które zwiększając pracochłonność nie polepszają jakości przetworów. Zastanawiające jest podobieństwo tych textów do siebie. Dlatego zdecydowałem się napisać własną wersję. Mam już na tyle doświadczenia, że składniki mieszam na wyczucie i na smak. Nie znam ich dokładnych ilości i dlatego tu ich nie podałem. Może kiedyś się zbiorę, pomierzę i uzupełnię opis.

Gotowanie

Inne